World of Warcraft, eller WoW, är ett MMORPG som utvecklades av Blizzard Entertainment. Det är det fjärde spelet som släppts inom Warcraft-universumet och det släpptes år 2004 under Warcraft-universumets tioårsjubileum.

Från slutet av 2008 fram till början av år 2010 var WoW ett av de mest abonnerade spelen i världen med strax under 12 miljoner abonnenter, och sedan spelet lanserats har spelare sammanlagt lagt ner runt 6 miljoner år i speltid vilket inte många andra spel kan stoltsera med. Sedan spelet släpptes har det dessutom gått igenom ett antal uppgraderingar och förändringar, det har kommit nya raser, spelområden och karaktärsnivåerna har höjts.

Det ursprungliga WoW-spelet har sju expansioner som utökat spelet en hel del. Den första expansionen lanserades 2007 och heter The Burning Crusade, den höjde bland annat spelarnivån upp till 70. I augusti 2018 kom den sjunde expansionen till spelet som heter Battle for Azeroth och den höjde spelarnivån upp till 120. Med tanke på hur populärt World of Warcraft är, är det ingen överraskning att en ny expansion håller på att utvecklas.

Uppbyggnaden av spelet

När en spelare påbörjar ett spel i WoW får denne välja mellan att skapa en avatar som kommer att tillhöra en av två sidor, The Alliance eller The Horde. Varje sida har sedan ett antal avatarer spelaren får välja mellan. Trots att de flesta avatarer antingen hör till The Alliance eller The Horde finns det även en ras som delas av båda sidorna. Att karaktärerna har olika raser är inte den enda skillnaden man kan se mellan figurerna. De kan lära sig olika kunskaper/färdigheter vilka brukar vara en av de avgörande faktorerna när spelaren väljer avatar att spela med. Vissa karaktärer klarar nämligen vissa uppdrag mycket bättre med hjälp av sina färdigheter.

Själva handlingen utspelar sig i fyra olika världar, Argus, Draenor, Outland och Azeroth. Spelarens uppdrag i spelet är att hela tiden lösa nya utmaningar, överleva strider och helt enkelt uppgradera sin avatar. Det finns en blandning med uppdrag som spelaren kan välja att lösa med en grupp eller ensam. Det är också möjligt för två eller fler spelare att strida mot varandra. Kort förklarat finns det alltså möjlighet att spela både PvE och PvP, alltså Player versus Environment och Player versus Player.

Divi