Wolfenstein 3D eller Wolf 3D som det ofta kallas är datorspelet som blev genombrottet för förstapersonsskjutargenren. Det släpptes år 1992 och använder sig av den tidiga versionen av 3D-tekniken. Skaparen bakom spelet fick inspiration från två spel från 1980-talet, Beyond Castle Wolfenstein och Castle Wolfenstein som riktade sig till datorn Apple II vilket var en populär persondator som lanserades på 1970-talet. Castle Wolfenstein lanserades i början på 1980-talet och utspelar sig under andra världskriget. Spelaren har i uppdrag att försöka stjäla krigsplaner från nazisterna.

Handlingen i Wolfenstein 3D utspelar sig också under andra världskriget. Men i detta spel får spelaren spela som en soldat och har i uppdrag att ta sig ur Wolfenstein, vilket är en av nazisternas högborgar. Spelet består av flera nivåer där det gömmer sig både skatter och hemliga rum. För att ta sig igenom nivåerna krävs det att man hittar nycklar för att låsa upp vissa dörrar. Under åren efter lanseringen av spelet har det kommit fler uppsättningar som fungerar på en rad olika konsoler. Trots att många väljer att spela efter handlingen offline finns spelet även tillgängligt online.

Tre episoder

Wolfenstein 3D är uppdelad i två uppsättningar bestående av tre episoder. De första episoderna som släpptes handlar om B.J. Blazkowicz och hans flykt från Wolfenstein, striden mot mutantarmén skapad av Doktor Von Schabbs och hans infiltrering av Hitlers bunker där han slutligen besegrar Hitler.

The Nocturnal Missions, vilket är den andra trilogin, är en sorts prolog till huvudtrilogin. I denna episod bekämpar Blazkowicz den kemiska krigföringen i Nazitysklands vapenfabriker och två slott där han ska besegra Nazistgeneralen bakom krigföringen.

Den tredje episoden var lite annorlunda jämfört med de två första. Den utspelade sig i fysiska affärer, Spear of Destiny, där Blazkowicz försöker ta tillbaka den Heliga lansen efter att den stulits från Slottet i Versailles av nazisterna.

Det finns sammanlagt fem spel som ingår i Wolfenstein-serien där alla utspelar sig under andra världskriget men har samtidigt olika handlingar. Det har dessutom kommit ut nyare versioner av spelet vilket gjort det möjligt att spela på fler enheter än bara dator. Spelet har bland annat fått en uppdaterad grafik och ljudteknik. Det har även tillkommit fler vapen och censurerade versioner där alla referenser till Nazism har bytts ut mot fiktionella motparter.

Eftersom originalet av spelet handlade mycket om Adolf Hitler och skildringar av nazistsymboler blev det förbjudet av sälja och distribuera spelet i Tyskland. Det är dock inte olagligt att äga spelet i landet.

Divi