Ordet mobilspel var för några år sedan lite av ett skällsord inom gamingkulturen. Mobilspelen gav grund till uttryck som pay-to-win och uppmuntrade till mikrotransaktioner. Men mobilspelen är idag något helt annat. Titlar som Monster Hunter Stories, Harvest Moon, Professor Layton, Super Mario Run och Tell Tale-spelen är bara några av de topptitlar som lanserats till iOS och/eller Android. I många fall spelas spelen faktiskt bäst på mobil, om man jämför med traditionella konsoler. En annan fördel är att den som föredrar att titta, snarare än spela, indirekt kan använda mobilen för spel genom att titta på professionell e-sport som till exempel Starcraft eller Counter-Strike.

Smarta mobiltillbehör för gamern

För den som lägger ned lite tid och pengar kan mobilen i princip mäta sig med vilken modern bärbar konsol som helst på marknaden idag. Det enorma utbudet av tillbehör och teknikdelar innebär att du har stor möjlighet att helt anpassa ditt spelmobil utifrån dina preferenser och förutsättningar.

Många mobilspel är anpassade för sin touchscreen. Det passar perfekt för storydrivna spel exempelvis. Men vill man spela något mer avancerat som en 3d-shooter, realtidsstrategispel eller ett plattformsspel är touchscreenen oftast inte tillräcklig för den som vill ha full kontroll. Då kan det vara värt att kolla in de gamepads och andra kontroller som finns på marknaden. På så sätt utökar du användningsområdet för mobilen och får en trevligare spelupplevelse.

Det är framför allt flexibiliteten som är mobilens styrka när det kommer till spel. Med en extern gamepad som kopplas direkt in i mobilen, kan du använda mobilen som en enkel skärm. Du kan då ställa mobilen på soffbordet – förslagsvis med ett bra gamingstativ – och sedan luta dig tillbaka med gamepaden. Med en avtryckarkontroll som fästes direkt på mobilen får du istället en mer klassisk mobilspelsupplevelse som kan jämföras med till exempel konsoler som Gameboy, Playstation Portable och 3DS – alltså att skärm och kontroll sitter ihop.

Divi