League of Legends är ett komplext lagspel som har blivit populärt som e-sport. Spelets titel förkortas för det mesta till ‘LoL’. På papperet är det ett enkelt spel. Målet för varje lag är att förstöra motståndarlagets bas. I praktiken är det oändligt komplext tack vare smarta spelmekaniska avvägningar och skillnader mellan olika spelarkaraktärer.

League of Legends: Wild Rift kommer släppas i en mobil version vilket betyder att du kommer kunna spela LoL på surfplatta, men varför betala mer för en surfplatta än du måste? Hos mResell kan du köpa en begagnade ipad med 12 månaders garanti. Varje begagnad surfplatta de får in gås igenom noggrant och servas vid behov. Du kan därför vara säker på att du får en surfplatta som fungerar som om den vore ny. Den enda egentliga skillnaden är att prislappen blir betydligt snällare än om du köper nytt.

Allt handlar om lagsammansättningen

I varje lag spelar mellan 2-5 spelare, vilket betyder att det är upp till 10 spelare totalt som deltar i en match. Varje spelare kontrollerar varsin ‘champion’, en karaktär som har unika styrkor och svagheter. Vissa karaktärer har offensiva kvaliteter, andra defensiva. En del har magiska förmågor medan andra är starkare fysiskt. Dock är det inte enbart motståndarlagets spelare som utgör ett hot. På varje karta finns dessutom ett stort antal neutrala monster utspridda som attackerar båda lagens spelare.

För att bli ett vinnande lag i LoL krävs det att lagen är duktiga på att sätta ihop konstellationer av karaktärer som balanserar varandra på ett bra sätt. Det vill säga att de olika egenskaper spelets champions har kompletterar varandra. Det är lite som att sätta ihop ett fotbollslag. Ett lag bestående av elva anfallare är på tok för obalanserat för utgöra något hot mot lag som är mer väl sammansatta. De skickligaste lagen är därför de som har välutvecklade strategier och karaktärer som tar vara på varandras styrkor.

Professionell nivå

På professionell nivå tar det ungefär mellan en kvart och 45 minuter att spela en match i LoL. Spelets komplexa men ändå intuitivt lättförståeliga gameplay har gjort det till ett av de mest populära spelen inom e-sporten. Varje vecka sänds turneringar och matcher via kanaler som Twitch och Youtube. Störst är spelet i länder som Sydkorea och Kina och många turneringar har vinstsummor i miljonklassen. En duktig LoL-spelare kan därför inte bara tjäna bra på att spela LoL utan också leva väl på det.

Förutom att LoL är roligt att spela ligger en stor del av dess framgångar förmodligen i distributionsmodellen. Utvecklaren Riot Games har valt att låta LoL vara ett så kallat ‘free to play’-spel. Det betyder att det är gratis att spela men att spelare kan köpa diverse utrustning och tillbehör exempelvis i form av ‘skins’ via miktrotransaktioner i spelet.

Divi