Counter-Strike eller CS, är ett mycket populärt förstapersonsskjutarspel som lanserades i slutet på 1990-talet till PC. Från början var det tänkt som en modifikation till spelet Half-Life men allt eftersom populariteten för spelet ökade bestämde sig Valve Corporation till att göra CS till ett eget spel. Spelet har ett antal uppföljare och blev till och med ett av de populäraste spelen inom e-sport där det spelades på professionell nivå ända fram till 2013.

Spelupplägget

Eftersom spelet tillhör genren förstapersonsskjutare innebär det att spelaren får se allting från sin karaktärs synfält. CS är i första hand ett multiplayerspel vilket innebär att flera spelare spelar samtidigt och till skillnad från många andra förstapersonsskjutarspel har CS ingen bestämd handling, allting utspelar sig i nutid och det bygger på två lag som ska kämpa mot varandra. Som mest kan 32 spelare delta samtidigt och man får välja ifall man vill vara med i terroristlaget eller insatsstyrkan. Det finns ett tredje alternativ och det är att vara åskådare, väljer man det deltar man inte i spelet utan får endast följa med andra spelare och titta på helt enkelt. För att vinna i spelet måste ett lag antingen eliminera motståndarlaget eller utföra ett visst antal uppgifter.

Spelsätt

I CS finns det flera spelsätt där varje sätt representeras av bantyper med olika scenarion. Dessa avgör vilka sätt ett lag kan vinna på i varje bana och de är relativt enkla. Spelsätten som finns tillgängliga är en blandning av de som skapats av spelutvecklaren och banor som andra användare har skapat. De olika spelsätten som finns är:

De officiella

Bomb Defuse är ett spelsätt som innebär att terroristerna ska ta sig till en viss plats där de ska aptera en bomb. Samtidigt är det insatsstyrkans uppdrag att försöka förhindra detta. Det finns över 10 Bomb Defuse-banor och skulle tiden ta slut betyder det vinst för insatsstyrkan.

Hostage Rescue är ett spelsätt där terroristerna har tagit gisslan och det är insatsstyrkans uppdrag att fria dessa. Terroristerna vinner ifall tiden tar slut eller om de lyckas eliminera alla i insatsstyrkan. För att insatsstyrkan ska vinna måste de få gisslan att följa med dem till en bestämd plats.

Assassination är ett spelsätt där en spelare som ingår i insatsstyrkan utses som målet. Den spelare som blir utsedd till mål kan inte köpa någon utrustning eller vapen under spelets gång. Insatsstyrkans uppgift i detta spelsätt är att leda “måltavlan” till en bestämd plats som vanligtvis finns på andra sidan av banan. Terroristernas uppdrag är att ta ut måltavlan innan denne har tagit sig till den säkra platsen. Det finns också ett antal inofficiella spelsätt i CS som främst har skapats av andra spelare och vissa har blivit mer populära än andra.

Divi